PRIA toetusel saavad Tõstamaa Keskkooli õpilased 2016/2017 õppeaastal osa järgnevatest tegevustest:
1. Loeng „Kuidas iga päev tervislikult toituda“, salatite valmistamise õpitoad- 3.mai 2017
2. Köögivilja taimede- ja seemnete ostmine, kasvatamine- aprill-sügis 2017
3. Salatiretseptide võistlus- sügis 2017
4. 1.-4.klassi õppekäik Sillametsa Tallu- 02.juuni 2017
Projekti käigus soetati kooli kodunduse klassi õppepäeva tarbeks ja hiljem õpilaste kasutamiseks köögikombain, Tupperware riive ning tomatinuga.
Projekti eelarve oli planeeritud 2016.76 eurot, millest PRIA poolt toetusena tuleks 1680.63 eurot. Täpsemad summad selguvad projekti lõppedes.
PROJEKT ON HETKEL POOLELI.
ÕPITUBADES TEHTUD SALATITE RETSEPTID
Töötubasid juhendas
Toitumisnõustaja
Külli Holsting
www.kylliholsting.ee
1) Topsisalat ehk köögiviljad kastmega
Sobib hästi lastepeo salatiks.
1-3 porgand
1-2 pikka kurki
1-2 suvekõrvitsat
2-3 punast ja/või kollast paprikat
400g maitsestamata jogurtit
Paprikapulber
Soola
Lillkapsas + grilltikud
Sega maitsestamata jogurt paprikapulbriga, maitsesta soolaga. Pane igasse topsi veidi kastet. Lõika köögiviljad pikemateks kangideks ja pane topsidesse. Eralda lillkapsaõisikud ja torka grilltiku otsa, lisa köögiviljadele. Kaunistada või murulaugu, karulauguga.
2) Puuvilja salat valgete ja mustade seesami seemnetega 15-20-le
5 õuna
5 banaani
10 pirni
10 apelsin
500g viinamarju
1 granaatõun
300g külmutatud marju ( sobivad väiked marjad: sõstrad, mustikad, pohlad, jõhvikad jne)
Puhasata granaatõun ja viinamarjad. Viinamarjad lõika pooleks. Koori ja tükelda banaan ja aplesin. Tükelda pirnid ja õunad. Sega kõik suures kausis kokku. Raputa peale valgeid ja musti seesamiseemneid.
3) Porgandi- kurgi- suvekõrvitsa spagetid
500g porgandit
3 pikka kurki
3 suvekõrvitsat
5 spl oliiviõli
5 spl sidrunimahla
Pigisat välja sidrunimahl ja sega see oliivõliga, maitsesta soola ja pipraga.
Lõika koorimisnoa või spagetilõikuri abil porgandid, kurgid ja suvekõrvitsad spagettideks, sega kokku ja kalla peale kaste.
4) Oa-selleri salat ( retsept pärineb Erle jõema , Külli Holstingu raamatust Armastades taimetoitu. Ajakirjade kirjastus 2017 )
400g punaseid ube
2 vart varsseller
1 pirn
Pool punast sibulat
kaste oliivõli, õunaäädikas ( sool, sidrunipipar, 1tl (roo)suhkur, 1 sl majoneesi, 1 sl oliiviõli, 1 sl õunaäädikat)
Sega purgis kokku kõik kastme komponendid ja raputa segamini. Nõruta ja loputa oad. Tükelda pirn ja sibul, varsseller. Sega kokku ja lisa kaste.
5) Kruubisalat brokoliga ( Lia Virkus, Pille Enden, Raivo Vokk Eesti oma supertoidud Ajakirjade kirjastus 2017)
Kogus 4-le
2 dl ordakruupe keedetud al dente
200-300g brokolit
200g sinki
70 g rediseid
100g (muskaat) kõrvitsat
2-3 sl sidrunimahla
Peotäis tilli ja/või peterselli
1- 2 muna
Kaste: 3 sl oliiviõli
1sl õuna äädikat
1 küüs küüslauku
1 tl vedelat mett
Soola ja pipart
Keeda kruubid 20-25 minutit soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta ja jahuta. Keeda munad ja jahuta. Koori kõrvits ja lõika peenteks ribadeks, pane sidrunimahla sisse maitsestuma. Tükelda brokoli õisikuteks ja keeda või auruta soolaga maitsesatatud vees 1-2 minutit. Kalla sõelale nõrguma. Võta purk pane sinna kõik katme komponendid, küüslaugu küüslauguküüs pressi läbi küüslaugupressi. Loksuta kõik segamini.
Viiluta redised ja sink. Haki petersell/ till. Koori munad ja poolita. Sega kõik salatiained kastmega ja lisa ohtralt maitserohelist. Maitsesta musta pipraga.
6) Salatitort (Tuuli Mathisen ja Epp Mihkels Väike salatiraamat 2015 Ajakirjade kirjastus)
Kogus 8-le
1 pott lehtsalatit
½ jääsalati pead
4-5 tomatit
10 redist
1 pikk kurk
200g külmutatud krevette
300g makrat/Lumekrab või suitsukala
Kirsstomatid ja rohelist sibulat/ jänesekapsast
Kaste:
1dl oliiviõli
2 sidruni mahl
2 sl mett
0,5 tl sinepit
Soola ja piprat
Kata lahtikäiv koogivorm (20cm) toidukilega ja kata põhi krevettidega. Riivi krevettidele redis ja seejärel kurk. Jahvata peale pisut soola ja pipart. Järgmiseks lao õhukeselt viilutatud tomatid. Jahvata pipart ja soola. Lao makra või lumekarabi või kala tükid ja seejärel õhukeseks ribastatud jääsalat. Viimase kihina lao peale salatilehed nii, et lokkis seravd jääksid üle koogivormi serva. Suru kergelt käega tort tihedamaks. Kummuta salat ettevaatlikult serveerimisvaagnale ja kaunistat kirsstomatite ja sibula või jänesekapsaga.
Kaste sega eraldi kokku ja iga sööja saab kastet tordilõigu peale tõsta.
7) Fenkoli- peedi- kinoa salat
Kogus 4 le
2, 5 dl kinoat
5 dl vett
2 keskmist keedetud peeti
2 dl konservoad soovitavalt kidny punased oad
1 fenkol
1 pott münti
Kaste:
3 spl sidrunimahla
3 spl oliiviõli
Soola ja pipart
Loputa kinoa ja keeda vastavalt juhisele. Jahuta või vala üle külma veega. Puhasta fenkol ja tükelda. Loputa oad ja tükelda peet. Rebi või ribasta mündilehed ning sega kõik kokku. Sega eraldi kaste ja lisa salatile.
8) Lillkapsa-brokolisalat
Kogus 8-le
1 lillkapsas
1 brokoli
1 avokaado
Peotäis india pähkleid leotatult
3-4 tomatit/ võib olla ka kirsstomat
Umbes 10 sm pikkune jupp porrut
Kimp tilli
½ sidruni mahl
1-2 spl sojakastet
Valmistamine: haki lillkapsas, brokoli väikseteks tükkideks, viiluta porru. Haki maitseroheline ja tomat.
Kaste: leota india pähklid, lisa puhastatud avokaado, poole sidrunimahl ja soja kaste, püreesta ja sega salatiga. Lase maitsestuda.
9) Tomati- karulaugu salat
300g erinevat värvi tomateid
Paar peotäit karulaugulehti
2-3 sl oliiviiõli
Soola ja musta pipart
Tükelda tomatid meelepäraselt ja rebi karulaugulehed väiksemaks. Sega hulka oliiviõli ja maitsesta soola ja pipraga. Lisa meelepäraseid seemneid või pähkleid ja /või maitsepärm (www.bonsoya.ee)